WC Verstopt – In 9 Stappen Opgelost

wc verstoptWC verstopt? Dat is vaak een vervelende en enge ervaring. Een verstopte wc kan een ieder overkomen, zelfs degenen die het goed onderhouden en alleen wc-papier erin doen. Er zijn enkele eenvoudige manieren om deze te ontstoppen en die delen wij graag met jou. Nee, je hoeft er niemand bij te roepen. Dit kun je echt zelf.

Benodigdheden voor zo een klus

Je kunt het best deze spullen gereed houden alvorens te beginnen met het ontstoppen:

 • Rubberen handschoenen, aangezien je in aanraking kan en zal komen met onhygiënische stoffen. Kranten –of keukenpapier of iets dergelijks, want er zal zeker wat vuil water uit de wc spatten of stromen.Een rubberen wc-ontstopper en wc-borstel.
 • Een emmer met heet water.
 • Eventueel de tuinslang.

WC verstopt: Stappenplan

WC verstopt? Lees onderstaande stappen om dit op te lossen:

 1. Als na één keer spoelen, blijkt dat het water niet wegstroomt, stop met proberen door te spoelen. Voorkom dat het toilet overstroomt.
 2. Zorg ervoor dat de watertoevoer naar de wc toe afgesloten is, dit voorkomt overstroming van de gehele ruimte.
 3. Heb je een zuigkap, doe die aan. Zo niet, doe het raam van de ruimte open. Beperk ophoping van onaangename geurtjes.
 4. Doe ongeveer een dopje afwasmiddel in de toiletpot.
 5. Daarna ongeveer een halve emmer heet water (uit de kraan) in de wc gieten, op een meter hoogte. De hoogte van de val geeft het water meer gewicht en kan de verstopping meteen verhelpen. Geen kokend water gieten, want dat scheuren veroorzaken. Dan heb je een nog groter probleem op handen.
 6. Laat het water met afwasmiddel enkele minuten zitten. Is het probleem niet verholpen, gebruik dan de rubberen ontstopper (plopper).
 7. Mocht de plopper niet het gewenste resultaat leveren, maak gebruik van de wc-borstel. Je kunt die in een plastieken zak doen, door bewegingen op en neer ontstaat er een zuigend effect. De bedoeling van deze methode is dat het water dan omhoog komt met een snelheid door de leiding weg gaat stromen en de verstopping meeneemt.
 8. Zakt het water nog steeds niet weg, kun je de tuinslang aansluiten. Stop de zijde die de wc ingaat zo ver mogelijk de afvoer in en draai de kraan open, om eventueel achtergebleven vuil weg te spoelen.
 9. Lukt het dan nog steeds niet en beschik je over een ontstoppingsveer en probeer het daarmee. De beste manier om dit te doen: de pijp tussen de pot en het reservoir te verwijderen, de bevestigingsschroeven los te draaien en de pot voorzichtig te verwijderen, nu de pot zo recht mogelijk houden en kijken of er een verstopping zichtbaar is. Vervolgens stop je de ontstoppingsveer erin, beweeg het heen, weer en draai die rond. Na de verstopping verwijderd te hebben, kun je de afvoer uittesten na alles weer bij elkaar te monteren.

Lukt het wc ontstoppen ook niet met de ontstoppingsveer dan is het noodzakelijk om een loodgieter te bellen. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je de verstopping juist erger maakt. Je kunt ons bereiken op het nummer 020 261 13 00 of vul het offerteformulier door hier te klikken.

Laat het aan ons over een grondige inspectie te doen en een compleet inspectie rapport op te maken, waarin de instructies, aanbevelingen worden opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *