Waterleiding afdoppen – Hoe doe je dit eenvoudig?

waterleiding afdoppenWat de reden ook mag zijn voor het willen afdoppen van de waterleiding, moet er toch rekening met enkele zaken worden gehouden. Dan maakt het niet uit als er een kraan permanent afgesloten moet worden of je de badkamer wilt verplaatsen.

Als er vanuit wordt gegaan dat je met koperen leidingen te doen hebt, zijn kunnen de leidingen op twee manieren afgedopt worden: soldeer –en knelverbindingen.

Voor het solderen heb je schuurpapier, soldeervloeistof, een brander en soldeer nodig. Alleen twee juiste maat steeksleutels voor het knellen.

Regels bij de waterleiding afdoppen

  • Leidingdelen die afgedopte en niet gebruikt zullen worden, dienen afgedopt te worden op maximaal 5 maal de lengte van de diameter van de hoofdleiding. Dit om verspreiding van de legionellabacterie te voorkomen.
  • In de muur dient er een soldeerverbinding worden toegepast in plaats van een knelverbinding! Zelfs in stucwerk mag een knelverbinding niet.
  • Los van het gevaar op legionella, kan een lang stuk loze leiding ook lucht bevatten. Die gaat er nooit meer uit.
  • Rekening moet worden gehouden met na het afdoppen dat er geen contact mag komen tussen het koper van de pijp of de verbindingsstukken en het stucmateriaal.
  • Bij een langdurige afsluiting is het verplicht te solderen.
  • Een knelkoppeling is bij een tijdelijke afsluiting van de waterleiding dus wel toegestaan, met daarop een afsluitplaatje.

Overige tips bij het afdoppen van de waterleiding

Aangeraden is het daarom de leiding terug te volgen tot bij de aftakking met andere gedeelten en daar in de buurt af te doppen en niet waar de kraan heeft gezeten. Het T-stuk kan ook vervangen worden door een recht stuk! Zolang het niet gebruikte stuk leiding niet meer aangesloten is op het hoofdsysteem, kun je die laten zitten.

Lijkt zo een klusje je iets te moeilijk of lukt het halverwege toch niet, neem gerust hier contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *