WC loopt door? De oplossing lees je hier!

wc-loopt-doorHelp! Mijn WC loopt door, wat nu? Er zijn verscheidene oorzaken voor en doorlopende wc. Het kan zijn dat de waterbak helemaal niet bijvult. Het kan ook dat de waterbak bijvult, even stopt en je dan water ziet lekken/stromen in de toiletpot. Dat is onnodige waterverspilling en het is vreselijk storend. Je hoeft je toch geen zorgen te maken, want hier leer je het probleem zelf oplossen.

Het probleem kan liggen bij de vlotter, het vlotterkraantje, de bodemklep, of bodemventiel. Voor te beginnen met de reparatie is het goed te weten hoe je toilet doorspoelt. De mechanismen kunnen immers per toilet verschillen, maar de werking is in principe altijd hetzelfde. Als je enkele keren doorspoelt, kun je de werking van constateren.

Oorzaak doorlopende WC

Om een beter beeld te krijgen van het probleem, is dit de manier waarop de meeste wc’s doorspoelen.

Bij het activeren van het doorspoelen, opent zich een ventiel aan de onderzijde van de spoelbak. Deze laat het water uit de spoelbak in de toiletpot vallen. Het sluit de opening weer af als het waterniveau gedaald is.

De vlotter die verbonden is met de vlotterkraan zakt mee met het waterniveau, dat maakt de vlotterkraan open en wordt er water in de tank gelaten. Het water duwt de vlotter omhoog, totdat die de vlotterkraan weer sluit. Te veel bijgevuld water in de spoelbak wordt afgevoerd in de toiletpot door een overloopopening.

WC loopt door – Stappenplan

  1. Sluit de toevoer naar het toilet bij de stopkraan af.
  2. Als tijdens het losgooien van het binnenwerk er geen water in de bak blijft zitten, ligt het probleem bij de bodemklep of bodemventiel. Waarschijnlijk is het rubbertje versleten, dus die maar vervangen met een nieuwe.
  3. Blijft er na het afsluiten water in de spoelbak, kun je vanuit gaan dat het bodemventiel nog mee kan, dus ligt het probleem bij het binnenwerk. Er ontstaat vaak kalkaanslag op het binnenwerk en dat kan de afsluitingen verhinderen en andere functies verstoren. Ontkalk eerst de spoelbak met schoonmaakazijn of een ontkalkingsmiddel. Werkt dat niet, probeer het binnenwerk uit de spoelbak te halen en schoon te maken.

Probleem nog niet opgelost? Probeer:

  • met de vlotter te experimenteren. Stel die af om te kijken als de watertoevoer stopt.
  • te controleren op scheurtjes aan het leertje van de vlotterkraan. Vervang het, indien nodig.
  • het vlottermembraan te controleren op scheurtjes. Check onderstaande video voor uitleg.

Mocht het zover komen, kun je gemakkelijk een universele vinden in de dichtstbijzijnde bouwmaterialenzaak. Het is een heel karweitje en misschien zijn wij toch nog een goedkopere oplossing voor jouw probleem. Bekijk onze homepage voor meer informatie of bel naar 020 261 13 00.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button