Gootsteen ontstoppen – Zoe doe je dat eenvoudig!
Hoe lastig is het niet wanneer je denkt de opgehoopte vaat te doen en uiteindelijk teleurgesteld te raken doordat het water niet wegstroomt? Gootsteen verstopt… Helemaal niet prettig! Een gootsteen ontstoppen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt LoodgieterinAmsterdam ook heel eenvoudig contacten, maar dat hoeft echt niet en blijven ook je zuurverdiende centjes in je zak. Niemand hoeft erbij te komen, je kan dit echt zelf. Enkele van deze methoden vereisen niet eens dat je van die dure chemische middelen, die ook nog schadelijk zijn voor het milieu, in huis hoeft te hebben. Je kunt verder ook lezen hoe zo een probleem te voorkomen.
De spoelbak, zoals het tegenwoordig genoemd wordt, is de opvangbak voor water. Het zit vaak verzonken in het aanrecht, onder de waterkraan. Voorheen werd deze gemaakt van natuursteen, later van kunststeen. Je treft deze meestal aan vlakbij de wc-ruimte, in de keuken en ook buiten het huis.
Gootsteen ontstoppen – verschillende manieren
- De meest bekende manier is de ontstopper gebruiken. Door de op en neer beweging raakt het vuil dat de verstopping veroorzaakt al los.
- Je kunt de sifon losgooien en schoonmaken. Als je dit regelmatig doet, voorkom je die rare geurtjes en ergere verstoppingen.
- De milieuvriendelijke wijze om te ontstoppen is door kokend water te gieten in de afvoer. De bedoeling hiervan is dat het opgehoopt vet wegsmelt.
- In ergere situaties kunnen baksoda en azijn worden gebruikt. Dit verhelpt het probleem in de meeste gevallen, tenzij er iets onoplosbaar daar vast mocht zitten. Eerst de baksoda in de afvoer, dan voorzichtig azijn. Na een kwartiertje heet water gieten om door te spoelen.
- Als de verstopping verder zit dan waar je direct bij kunt komen, is een ontstoppingsveer de beste optie.
Onderhoud en preventie
- Etensresten veroorzaken overwegend een verstopte afvoer. Veeg dus liever eerst het vaat af met keukenpapier en gooi dit in de prullenbak. Het afspoelen onder de kraan neemt niet alleen de restjes mee, maar zeker ook vetten. Er kunnen altijd wat kleine restjes achterblijven, dus schaf een extra zeefje van de bouwmarkt aan.
- Vet hoort ook niet in de afvoer thuis. Eén van de eigenschappen van vet is dat deze snel stolt en zich aan moeilijk bereikbare plekken hecht in de afvoer, met als gevolg hardnekkige verstoppingen. Het is daarom ook aangeraden geruime tijd na te spoelen met heet water, na per ongeluk misschien toch vloeibaar vet door de gootsteen gespoeld te hebben.
- Wij leren van jongs af aan dat alleen wc-papier het toilet in mag. Het toilet is ook aangesloten om de riolering. Dus is het vanzelfsprekend dat tampons, condooms, luiers etc. niet doorgespoeld mogen worden in het toilet. Daarvoor dient de afvalbak. Etensresten en vet kunnen voor verstoppingen zorgen, dus die gooi je liever ook niet in het toilet.
- Haar is ook een hele grote boosdoener. Haar gat zich altijd binden met andere haren of blijft steken door niet weggespoelde vetten. Zo ontstaan er kluwen, die ervoor zorgen dat andere voorwerpen de afvoer niet kunnen passeren. Door deze verstopping gaat ook zeep zich hechten aan de buizen, waardoor de opening nog nauwer wordt. Maak er dus en regelmaat van om de haren uit het doucheputje en/of gootsteen te verwijderen. Houd er rekening mee dat wanneer je gedweild hebt en de emmer leeg gooit in de gootsteen dat er ook haren bij kunnen zitten!
Kom je er niet helemaal uit, check dan onderstaande video